Een Molukse uitvaart

Gespecialiseerd in Molukse uitvaarten? Wat is daar zo speciaal aan?
Voor veel Molukkers is het overlijden een heel normale zaak. Ze rijden het hele land door om op bezoek te gaan naar de familie in rouw, voor een condoleancedienst of een laatste groet aan hun vaak verre familielid of vriend. Voor hen is het bij een overlijden ook heel normaal dat je er voor elkaar bent. Direct na een overlijden zorgt de familie, de kerkraad en de gemeenschap voor de hele organisatie.
De uitvaarbegeleider hoeft vaak alleen maar te komen voor het logistieke deel, de rest doen ze allemaal zelf. Niks moeilijks aan dus……..
 
Maar steeds meer komen we in een andere Molukse wereld dan de afgelopen jaren standaard was. Steeds vaker kiezen ook Molukkers voor een crematie of een niet-kerkelijke uitvaart. Hoe ga je dan met die tradities om? Er komen ook meer gemixte families met bijvoorbeeld een Nederlandse en een Molukse ouder, waardoor veel gezinnen buiten de “wijk” wonen en niet volledig zijn opgegroeid met de Molukse tradities. Bij een overlijden wil men echter toch wel die traditie handhaven en zorgen dat alles gaat zoals “het hoort”. De contacten met kumpulans en kerkraad is dan niet altijd zo vanzelfsprekend meer en de catering moet dan worden opgevangen door professionele bedrijven.
In zulke gevallen ben ik een steun en toeverlaat voor dat gezin.Molukse uitvaart

Mama had het zo gewild………
Steeds vaker wordt mijn hulp gevraagd in de Molukse gezinnen om de uitvaart te geven die moeder of vader zo graag gewild had, maar de reguliere uitvaartondernemer niet kan bieden.
Een geruststelling voor de familie in rouw. 

 

Ervaring
Doordat ik al tientallen jaren in de Molukse gemeenschap leef, heb ik van dichtbij al vele uitvaarten meegemaakt en ook zelf verzorgd.
Alle ongeschreven regels en vaste tradities probeert iedere Molukker hoog in het vaandel te houden. Soms met moeite, omdat men niet Moluks is opgegroeid. Op die momenten ben ik een waardevolle aanvulling als uitvaartverzorger.  
Maar ook als de familie alles zelf al goed op de rit heeft, ben ik er als algemeen aanspreekpunt, zodat nabestaanden op die drukke dagen wat rust krijgen. Ik ben in veel Molukse wijken en kerken een bekende en kan me daardoor iets makkelijker in deze wereld bewegen.
Ik kan met recht zeggen dat ik hierin uniek ben.
 
Wie ben ik?
Ik ben Helen Mainasse, getrouwd met een Molukse man en heb 2 (volwassen) thuiswonende dochters. Ik probeer mijn gezin zoveel mogelijk mee te nemen in de kerkelijke en Molukse traditionele gewoontes.
Ik woon in Capelle aan den IJssel en mijn directe werkomgeving is Capelle, Moordrecht, Krimpen, Rotterdam en Breda, maar ik ben beschikbaar voor heel Nederland.
Mijn werk is mijn hobby, organiseren mijn talent en ik ga graag met mensen om.
Onnodig om te zeggen dat ik mensen in rouw wil helpen om het  afscheid van hun geliefde zo mooi mogelijk te maken.
Welke achtergrond of cultuur dan ook!
 
De wijze waarop de uitvaart wordt vormgegeven, helpt enorm bij de verwerking van het verlies.

 
 
 
 

 

Aanvraag informatie

Heeft u een vraag? Stel deze via dit formulier. Wij nemen dan telefonisch of per email contact met u op.
Delen: